Mattilsynet kommer med denne pressemeldingen

Hva har det å si for oss på Gjøvik?

Hvis salmonella blir påvist hos oss vil det si at hele stallen blir lagt i karantene. Ingen hester får reise ut eller inn og vi må redusere all aktivitet til utbruddet er over.

Det viktigste vi kan gjøre nå er å hindre smitta fra andre staller. Har du vært i kontakt med hester på andre staller er det viktig at man bytter klær før man tar turen hit til stallen. Salmonella smitter gjennom munnen og via avføring som hestene ofte står og graver litt i. Bruk av felles fôrbøtter og utstyr som hestene har spist litt på kan bringe smitte videre

Denne typen salmonella kan også smitte over til mennesker selv det foreløpig ikke er påvist noen tilfeller av det. God håndhygiene er derfor viktig.

Vi opprettholder alle våre kurs og rideleir som vanlig, men ber om at alle er forsiktige hvis dere er i kontakt med dyr andre steder. Stallklær som har vært med i andre staller må skiftes før man kommer hit.

For de som skal ut på stevner er det viktig at ingen er i kontakt med andre hester eller utstyr. Tenk i gjennom om stevnestart er helt nødvendig. Flere arrangører velger å avlyse stevner pga. faren for smitte.