Gjøvik Rideklubb avholddt tirsdag 25.08.15 «foreldremøte» for å informere litt om aktivitetene, utstyr, hva som vektlegges, om sikkerhet og en del annet.  Under følger et lite referat om hva som ble diskutert slik at alle kan få det med seg!

Liten presentasjon av hvem vi er. Hvem sitter i styret i klubben og hvem er de ansatte.

Leder i klubben Espen Lillehagen, Nestleder Kirsti Thoresen og styremedlem og webansvarlig Lars Aune Svarthaug var til stede for klubben. Av de ansatte i rideskolen var stallansvarlig Mathilde Stensen Lier, instruktør Simon Lande og daglig leder og instruktør Mari Krogh til stede.

Gjøvik Rideklubb er en frivillig organisasjon som et hvilket som helst annet idrettslag. Gjøvik Rideklubb eier et driftselskap som heter Gjøvik Rideskole AS hvor Knut Westrum er styreleder. Det er ikke fortjenestebasert og alle inntekter går tilbake igjen til klubben.

Telefontid: Vi har travle dager og når det pågår undervisning har vi ikke mulighet til å ta telefonen. Dette tar fokus bort fra elevene. Det er lettere å komme igjennom på telefon mandag, onsdag og torsdag fra 9-16. Vi setter pris på å få beskjed hvis noen ikke kommer til ridetimen. Hestene blir gjort klar før timen og en hest som plutselig ikke skal gå blir stående med utstyret på. En sms på 40632110 er praktisk hvis det er beskjed om fravær.

Om ridekursene

Vi deler inn ridekursene i forskjellige nivåer

Knøttekurs

Laveste nivå er knøttekurs med barn fra 4-7 år. På dette kurset er foreldre med og leier hesten 30 min mens barna rir. De er også 30 min i stallen og lærer å bli trygg rundt hesten

Nybegynnerkurs

Fra 8 år kan barn begynne på nybegynnerkurs. Det første halvåret handler om å lære det grunnleggende. Lære traving, styre og stoppe hestene og lære om de ulike rideveiene.

Samt å bli kjent i med hesten i stallen

Øvrige kurs

Vi har ikke delt kursene opp i nivå. Noen rideskoler har navn på kursene, for eksempel: travkurs galopp 1, galopp 2, viderekommen osv. Noen elever har raskere progresjon enn andre og for noen er det vanskelig å oppleve at noen flytter videre på høyere nivå enn dem selv. Vi prøver så langt det går å beholde de samme gruppene over flere sesonger og heller slå sammen timer, når det blir ledige plasser. På den måten blir det bedre samhold i gruppene. Elevene blir også trygge på hverandre og i gruppene. Det hender av og til at vi må flytte på enkeltelever for å kunne lage plass til nye nybegynnerkurs.

Noen ganger kolliderer ridetimen med andre fritidsaktiviteter og vi prøver å finne andre alternativer.

Semesterplan

Alle kursene skal ha en halvårsplan på hva de skal igjennom. Det blir satt opp noen temaer som timene skal innom i løpet av det neste halvåret. En helt konkret plan på hva de skal gjøre time for time er vanskelig å sette opp siden vi er avhengig av hestene våre. Det kan skje at vi har planlagt sprang en time og når timen kommer har vi en hest som er syk og vi får ikke gjennomført planen som vi hadde tenkt. Rideskolen går også ut på tur på våren, sommer og høst og vi prøver derfor å legge turene til dager med fint vær. Og været blir man aldri klok på.

Progresjon

Ridning handler om balanse, styrke og samspill mellom hest og rytter. Det tar mange timer og mange år på hesteryggen før man kan kalle seg en god rytter. Det er vanlig at progresjonen er bratt i starten av en ridekarriere. Man lærer å trave, og galoppere og man ser framgang for hver time. Man trenger mengdetrening for å bli god som rytter og dette oppnår man ikke i løpet av et eller to år. Øvelser, rideveier, balanse og kunne kommunisere med hesten på en god og skånsom måte krever repetisjon. Vi som har mange år på hesteryggen jobber med akkurat de samme grunnleggende øvelsene som de på rideskolen.

Utstyr

Hva kreves for å ri?

Noe rideutstyr har med sikkerhet å gjøre, andre ting er mer komfort.

Sko

Ridesko skal være utformet slik at de ikke setter seg fast i stigbøylen ved fall. Skoene skal ha hæl og gå til over ankelen. Joggesko er ikke egnet til ridning da de fort kan skli gjennom stigbøylen. Store klumpete sko er ofte også brede og kan få dårlig plass i bøylene.

Hjelm

Hjelm er påbud ved all ridning. Rideskolen har hjelmer til utlån, men hvis man skal fortsette med ridning anbefaler vi at man kjøper egen hjelm

Hansker

Ridehansker gjør at man ikke får gnagsår. Om vinteren er det kaldt og det er viktig at barna har godt med klær på. Det finnes egne ridevotter som beregnet for å holde i tøyler.

Sikkerhetsvest

Vi har ikke påbud om sikkerhetsvest i rideskolen men vi anbefaler at man har det, spesielt på sprangtimer. Vi har noen få til utlån som henger i stallen ved hjelmene.

Annet

Ridebukser er laget for å hindre gnag etter søm på innsiden av beina. Klær som henger løst og som flagrer kan skremme hestene. Skjerf er ikke lurt å ri med da det kan henge fast i hesten ved fall og stramme rundt halsen.

Sikkerhet

 

Hester er store dyr med egen vilje. Selv om de fleste hester er snille og rolige kan de bli skremt. Hesten er naturlig et flokkdyr med sterke fluktinstinkter. De løper når de blir redde. Våre rideskolehester er trygge å ri på og det er sjeldent de blir redde, men det kan allikevel skje.

Rutiner

Vi har mange elver innom hver uke og for at hestene skal bli trygge er det viktig med faste rutiner hvor alle som håndterer hestene følger det samme opplegget. En trygg rideskolehest vet alltid hva den skal gjøre og hva som er forventet av den. Vi går ned i ridehuset på samme måte hver dag, stiller opp på midtlinja hver gang vi går av/på og vi holder oss til faste regler. Alt vi gjør med hestene er rutiner vi har laget for å gjøre skolehestene trygge i sin jobb.

Sikkerhetsregler

I stallen henger det stallregler som skal følges. Reglene er laget for sikkerheten til alle som håndterer hestene, men også for hestenes trivsel. Reglene skal følges og det er viktig at alle holder seg oppdatert på senteres regler.

Besøk utenom ridetimen er greit, men det er på eget ansvar. På ettermiddagen er instruktøren i ridehuset og har ikke oversikt over det som foregår oppe i stallen. Stallvaktene har ansvar for å ordne hestene til timene starter. De er ikke barnevakter for alle de som kommer innom på besøk.

Tribuneskikk

Det er hyggelig at foreldre og andre vil sitte og følge med på undervisningen, men det skal være stille på tribunen når det pågår undervisning. Små barn som løper på tribuna kan skremme hestene. Klarer man ikke å sitte i ro får man heller gå ut.

Vi som er instruktører tar oss av undervisningen. Kommentarer til elevene fra sidelinja er forstyrrende for både rytteren det gjelder, de andre på timen og for instruktør. La oss gjøre jobben vår selv.

Hvis et barn faller av hesten er det vanskelig å være forelder å sitte og se på. Prøv allikevel å la oss ordne det selv. Dersom vi trenger hjelp gir vi beskjed. Det går som regel raskere over uten innblanding fra andre. Vi prøver å få den som har falt av opp på hesten igjen med mindre det er misstanke om større skader og brudd.

Diverse

Vi ønsker å skape et godt miljø i stallen, og lage aktiviteter som alle kan være med på. I stallkroa er det både vannkoker og kaffetrakter som går an å benytte seg av. Legg igjen noen kroner i krukka når dere bruker kaffe.

Ellers ønsker vi innpill hvis det er noe klubben kan jobbe med. Er det kurs eller aktiviteter vi skal sette opp, kom med forslag til oss.